in

Hest er tidskrevende

Hest er tidskrevende

Hest er meget tidskrevende, men hva er det som er så tidskrevende? Det er mange krav til hesteeier og til de som driver med hestehold. Alle kravene finner man på lovdata.no og på mattilsynet sine sider. 

Utetid

At en hest får nok utetid er viktig. I følge forskrift om velferd for hest så står det at en hest skal ha minimum 2 timer utetid i en luftegård per dag. 
Kvikk pleier å stå ute i rundt 7-8 timer, da fra ca 8 til 15-16 tiden. Han står da i luftegård alene, men med hestekompiser rundt seg. Han trives godt med dette. På sommeren når han kan stå på beite pleier han å stå sammen med Donatella. 

Hestekos på beite - tidskrevende

Man har utegangshester som står ute hele døgnet, disse hestene står da gjerne i flokk. Alle hester skal ha tilsyn minimum en gang daglig. 

Kvikk og min sin daglige rutine

Til frokost får Kvikk kraftfôret inne før han får med seg høyet sitt ut i luftegården ca kl 8. Lunsjen får han servert ute kl 13. Nå i disse koronatider og da med hjemmekontor så er jeg i stallen 15:15-15:30. Jeg møkker da boksen hans slik at den er ren og pen til jeg skal ta han ved inn 15 og 16 tiden. 

Kvikk får da hvile litt inne med litt høy mens jeg ordner resten av stallarbeidet.

Grovfôr hest

Det må møkkes og ordnes vann ute i luftegården, samt at mat og vann inne må ordnes. 
Når dette er ordnet så er det bare å børste og sale på han. Før han er ferdig påsalet og vi kommer oss ut for å trimme så har det gjerne gått 1 ½ til 2 timer alt. 

Ferdig pusset hest - tidskrevende

Drømmehesten min - tidskrevende

Det å ri og mosjonere Kvikk er ganske tidskrevende i seg selv. Han er snart 19 år gammel så han er godt voksen nå. Altså man merker ikke på han at han begynner å bli eldre, men jeg prøver å ta hensyn til at han er aldrene og prøver å gi han en god oppvarming før vi begynner å jobbe. 

Den ideelle oppskriften av mosjon av Kvikk

 • Oppvarming skritt.
 • Arbeid i skritt, da for eksempel sjenkelvinking.
 • Jogging i trav.
 • Travarbeid som sjenkelvikning og serpentiner. 
 • Galopp – fatninger. 
 • Travarbeid.
 • Galopparbeid. 
 • Jogging/tøying i trav
 • Nedskritting – inne og ute.
 • Skrittepause ved behov

Det tar alt fra 45 minutter til 1 1/2 time for meg å ri Kvikk. 

Mosjon av hest - dressur så klart

Hva jeg egentlig gjør: 

 • Oppvarming skritt. ✅
 • Arbeid i skritt, da for eksempel sjenkelvinking ✅
 • Jogging i trav ✅
 • Travarbeid som sjenkelvikning og serpentiner ✅
 • Galopp – fatninger  ✅ 
 • Travarbeid ✅
 • Jogging/tøying i trav ✅
 • Nedskritting ✅
 • Skrittepause ved behov ✅

Noen ganger sliter jeg en del med galoppen, det er liksom en sperre som gjør at jeg gjerne utsetter det også plutselig har jeg ridd så lenge at jeg ikke rekker det. Jeg har også hatt en greie med at jeg skal fatte venstregalopp først, men her kan det bli litt mye knot så han fatter heller kontragalopp. Jeg kan da bli så frustrert at jeg mister hodet helt og alt låser seg.
Vi har jobbet masse med dette i det siste.

På lørdag ble det en 65 minutters økt i hallen. Ganske fin økt, men når jeg skulle galoppere ble det bare knot. Avsluttet med å skritte av ute sammen med Gunn og Donatella 🥰

Mandag fattet jeg høyregalopp først og han fattet med en gang, når jeg da skulle fatte venstregalopp gikk det fint og da uten knot 😀 Etter økten avsluttet vi med å skritte av ute sammen med Mona og Cisco 🥰 Det ble en ganske fin økt på 75 minutter.

Tirsdag mistet jeg ikke hodet når jeg skulle galoppere selv om det ble kontra med en gang. Fattet riktig galopp 3-4 ganger før vi galopperte noen runder 😎 Det ble en fin økt på 80 minutter. Avsluttet økten med å ri opp til stallen. 

Må jobbe med 

Jeg må absolutt jobbe med å beholde roen. Selv om jeg ikke får til ting med en gang så kan jeg ikke miste hodet. Det er så viktig å ikke gi opp før jeg har fått til øvelsen. Vi har speil i ridehallen slik at man kan selv se om øvelser gjøres riktig. Jeg må jobbe masse med galoppen, mye fatninger, fremdrift og galopp rundt hele sporet. Rolige hender og lange ben. En annen ting jeg må jobbe mye med er å få han lydig og var for skjenkel, han er litt død for skjenkel kan du si. 

Hest er verdt hvert eneste sekund

Det føles som om ting begynner å falle litt på plass igjen og selvtilliten min vokser for hver eneste dag. Selv om hest er tidskrevende så er det verdt hvert eneste sekund 🥰

Takk for at du leste bloggen min. 

Husk å like blondinebloggen på Facebook, da blir jeg veldig glad. 

One Comment

Leave a Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Written by Tonje

Rir for instruktør

Hvorfor er det så annerledes å ri for instruktør

Trening av dressurhesten

Treningsprogram dressurhest