in

Klippekort på Bjerke Dyrehospital

Klippekort på Bjerke Dyrehospital

Synes virkelig Kvikk nå må få et klippekort på Bjerke Dyrehospital. Et klippekort med 10 klipp, betal for 9 få den siste gratis. Vel, om det hadde vært slik at han kunne fått et klippekort på Bjerke Dyrehospital, så mangler han 5 klipp.

Kvikk har nå på ny hatt kolikk. Sjette gang han har kolikk i mitt eie.

Første gang han hadde kolikk og ble operert var for nøyaktig 6 år siden.
14.12.2016 var dagen da Kvikk fikk alvorlig kolikk første gangen hvor det stod om livet. Han ble hasteoperert, og de første dagene var kritiske. Les mer om det her: Kvikk fikk Kolikk – måtte opereres

Andre gangen så ble han også operert. Det var i mai 2020. Det kan du lese om her: Kvikk operert på Bjerke Dyrehospital – igjen

Tredje kolikken var “kun” gasskolikk, nå er det vondt nok det altså. Det kan du lese om her: Gasskolikk – stakkars Kvikk Her var han faktisk ikke innlagt på Bjerke.

Kvikk sin fjerde kolikk var forstoppelse i tykktarmen. Les om den her: Forstoppelse hos hest

Fjerde innleggelsen var i februar 2022. Det var litt uvisst hva det var denne gangen, men de pratet om forstoppelse i blindtarmen. Dette var da femte kolikken.

Kvikk sin femte innleggelse hos Bjerke Dyrehospital

Kvikk har da på ny hatt kolikk. Denne gangen så var det tarmoppheng, tarmen hang over milten, gasskolikk og forstoppelse. Han begynte med noen symptomer fredag 09.12.2022. Etter å ha rådført meg med veterinær så ble det bestemt at vi kunne avvente dersom han kviknet til ved longsjering.

Lørdag formiddag kom telefonen om at Kvikk ikke ville spise, han ville kun ligge og hadde rullet seg. Når jeg kom til Stall Uller så hadde han nettopp vært ute å gått med Hilde, noe han ikke ville.

Skjønte fort at det bar hen til Bjerke Dyrehospital, igjen. Når jeg kom lå han i boksen.

Syk fjordhest

Mens jeg snakket med Bjerke på telefonen så la han sen mer ned og det så nesten ut som at han ga opp livet. Det var skikkelig ekkelt.

hesten ga opp livet

Ble å koble på hengeren i en fei. Kvikk gikk heldigvis rett på hengeren og oppførte seg eksemplarisk hele veien.

Når vi kom frem så tok de tempen og blodprøver, før det ble utført en grundig rektalundersøkelse. Kvikk stod tålmodig under alle undersøkelser, han begynner å bli dreven i dette her nå.

rektalundersøkelse hest

Veterinæren syntes det kjentes ganske skummelt ut. Veterinæren barberte Kvikk på begge sider av magen før hun utførte ultralyd begge sider av maven og inne i tarmene.

ultralyd hest

Det ble også tatt prøve av bukhinnevæsken. De stikker da en type nål under maven hans mens de holder et lite prøverør under. Om de treffer riktig så kommer det da en væske ut. Prøven var fin, heldigvis.

bukhinne hest
bukhinne prøve hest

Mens det ble tatt en masse undersøkelser og prøver så ville Kvikk kose og søkte trøst i meg. Denne fjordingen her er bare helt unik. Han viser følelser, takknemlighet og humør. Det har han alltid gjort.

kosete syk hest

Undersøkelsene viste at han hadde gasskolikk, forstoppelse og tarmoppheng. Det vil si at tarmen hang over milten. Problemet nå var at man ikke fikk behandlet forstoppelsen før tarmopphenget gikk tilbake. En forstoppelse blir behandlet med å gi hesten væske gjennom en slange inn i nesen og ned til magen. Denne væsken løser da opp forstoppelsen. Dette kunne da ikke gjøres da det kunne forverre tarmopphenget.

Etter alle undersøkelsene så bare det på boks, han fikk vindusplass denne gangen. Her fikk han intravenøs væske. Det ble også hengt opp en bøtte med melassevann og en med rent vann.

intravenøs væske hest

Jeg pleier å holde meg unna mens han er innlagt da han blir så sur. Likevel tok jeg meg en tur. Jeg hadde angret om jeg ikke hadde sett han igjen. Han hadde nettopp spist opp litt grøt når jeg kom, han var usedvanlig blid. Vel, han var blid lenge nok til at vi kunne ta en selfie.

selfietime med hesten

Etter bildet ble tatt så dyttet han meg inn i veggen, bet etter meg og fortalte tydelig at NÅ VIL JEG HJEM og GI MEG MAT! Han ble så ufin at jeg måtte reise. Han sparket i veggen og lagde et virkelig leven. Det var jo ikke slik at han var den eneste pasienten her.

Klippekort på Bjerke Dyrehospital

Som sagt så mener jeg at Kvikk nå snart bør få et klippekort på Bjerke Dyrehospital. Det hadde vært fint for lommeboken min i det minste. Hest er kostbart i seg selv, og enda dyrere om den er syk.

Kvikk ble lagt inn lørdag 10.12.2022 og kom hjem igjen onsdag 14.12.2022. Regninga kom på 35.000kr, heldigvis er han forsikret slik at min egenandel “kun” kom på 10.500kr.

Når han kom hjem så fikk han hele 2 1/2 kg høy om dagen og grøt. Som vanlig ble det en sakte oppfôring, noe han ikke var så spesielt fornøyd med. Dyttingen og bitingen etter meg fortsatte frem til Kvikk var på 6 kg høy og 4 grøtbøtter. Da ble det kos å få gitt.

Heldigvis skulle han holdes igang. Han kunne longsjeres opp til 3 ganger dagen, det ble 2 ganger ila dagen. Han ble ganske så lei denne longsjeringen, heldigvis var det kun en ukes tid.

På selveste julaften kunne jeg ri han igjen. En lykkens dag. Det var selvfølgelig en av de kaldeste dagene, -14. Selv om det var deilig å ri igjen så ble hender og ansikt så kaldt at det var nesten ikke til å holde ut.

Skrittet, travet og tok et par storvolter i galopp. Han var litt daff i starten, så ble han litt busete og det virket som han ville løpe av gårde. Satt han litt sammen så ble han fin igjen. Det ble ikke den lengste økten, men det var ikke meningen heller.

vakreste Kvikk

Nå krysser jeg fingrene for at helsen til Kvikk holder seg og at kolikken holder seg unna resten av hans liv, selv om dette ser utenkelig ut. Han er spesielt utsatt for kolikk ser det ut til og intervallene blir kortere å kortere.

Takk for at du leste bloggen min. 

Husk å like blondinebloggen på Facebook, da blir jeg veldig glad. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Written by Tonje

Kvikk på Halloween 2022 Uller

Halloween 2022 – og en oppdatering

Min fineste Kvikk

Hvil i fred fineste Kvikk – 03.01.2023