in

Gasskolikk – stakkars Kvikk

Grovfôr hest

Kvikk har vært litt pjusk i det siste. Det viste seg å være gasskolikk. Han har vært så sliten i det siste, men det er jo normalt da vi først nå har begynt å trene slik vi gjorde før han ble operert for kolikk den 28. mai. 

Stevne 

Vi var på vårt første stevne ute i den store verden i på søndag 20.09.2020. Vi tok turen til Eidsvoll Hestesportsklubb og startet LC3. Kjøreturen tok rundt en time og han stod fint på hengeren. Kosa seg masse med høyet sitt han 🥰 Når vi kom frem og fikk lastet han av, så var han så urolig. Han ville ikke stå stille selv om jeg gikk rundt med han slik at han fikk tittet seg rundt omkring. Fikk da salet på til slutt og gikk til oppvarmingen som var inne. Han var virkelig super på oppvarmingen, lydig og fin. 

Når vi kom ut på utebanen, altså stevnearenaen var det akkurat som om han mistet alt av energi. Han falt liksom litt sammen. Han ble virkelig tung å ri. Han var gjennomvåt av svette etter rundt 35 minutter ridning og enda mer svett etter kjøreturen hjem.  Føltes som det var noe galt med han. Jaggu fikk jeg rett i det 😪
Da jeg kom til stallen i går å skulle ta av han dekkenet så var dekkenet veldig fuktig. Jeg tenkte at ja da har det vel vært varmt ute i dag da. 

Svett

Etter stallarbeidet og etter at han hadde fått hvile litt så børstet jeg han for så å sale på han. La merke til at han tydelig svett flere steder på kroppen og når jeg kom med beinbeleggene rygget han bare tilbake, dette ville han ikke. Jeg satt de på, men så at han bare ble mer og mer svette. Ringte så å konfererte med veterinær Arian på Romerike Helseklinikk og ble da enig med han at han skulle komme en tur. 

Gasskolikk

Arian startet med å sjekke høvene hans med tanke på om han kunne være forfangen. Så lyttet han på tarmlyder, hjerte, lunger, tok blodprøve, sjekket temperaturen, sjekket puls osv. Blodprøvene viste ingen tegn på infeksjon. Avføringen var en smule tørr, men ikke så mye annerledes enn til vanlig. Kvikk hadde ekstremt mye tarmlyder og pustet fortere en vanlig. Svettingen fortalte han at kom mest sannsynlig fra at Kvikk hadde smerter grunnet gasskolikk. 
Jeg synes nå at Kvikk har hatt nok kolikk nå, men må si jeg er enormt lettet om at det kun var gasskolikk. Det er smertefullt nok det altså, men han slipper å måtte gå igjennom en operasjon eller å bli innlagt på Bjerke igjen for behandling 😅

På kvelden i går fikk Kvikk kun 1 kg høy fordelt rundt i boksen og masse suppe. Han har lagt til seg den uvanen at dersom han koser seg når han spiser så sparker han i veggen. Ganske irriterende for andre så jeg tror jeg må få satt opp en sparkematte akkurat der. 

Gasskolikk - suppe

Ny dag

Jeg valgte å ha hjemmekontor i dag da jeg skulle innom stallen på morgenen for å se hvordan det gikk med Kvikk. 
Han virket pigg og rask. Ikke noe svette eller tegn på unormalt mye tarmgass. Var ikke noe tordenvær inne i maven han i dag 😅
Konfererte med veterinæren og Kvikk skal få fortsette med begrenset mengde grovfôr, men han skal få masse grøt/suppe av diamant. Det er så viktig at han drikker mye. 

Gasskolikk

For å være sikker på at han får i seg nok væske fremover så vil han nå få grøt-suppe når han kommer inn i tillegg til kvelds. Da veterinæren regnet med at gasskolikken mest sannsynlig kom av noe han hadde spist på beite, og at det nå begynner å bli kaldere om natten,  så er beitesesongen over for hans del. 

Etter veterinærens råd longsjerte jeg Kvikk i dag. Først gikk vi en tur sammen med Gunn og kjæresten til Kvikk, Donatella, før vi longsjerte på utebanen. Kvikk var virkelig sprek i dag. Dert var moro å se han der han hoppet og spratt mens han galopperte rundt 😍 Det gleder et heste-mamma-hjerte å se sitt firbeinte pelsbarn på bedringens vei. 

Krysser fingrene for at han nå holder seg frisk og rask fremover 🤞

Takk for at du leste bloggen min. 

Husk å like blondinebloggen på Facebook, da blir jeg veldig glad. 

3 Comments

Leave a Reply

3 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Written by Tonje

Bare man gjør så godt man kan

Sier det igjen, for en ponni!