in

Kolikk hos hest – fjerde gang for oss!

Kolikk Kvikk 18.10.2021

Kvikk er virkelig uheldig når det gjelder kolikk hos hest. Siden jeg kjøpte han, så har han blitt operert to ganger for kolikk og hatt kolikk to ganger uten operativ behandling. 

Hva er kolikk?

Kolikk er en samlebetegnelse på sykdom i tarmsystemet. Dersom en hest er syk pga problematikk vedrørende hestenes tarmsystem så sier man alltid at hesten har kolikk. 

Det er tre hovedkategorier av kolikk:

Gasskolikk

Gasskolikk er rett og slett at hesten har mye gass (promp) i tarmsystemet. Dette kan være veldig smertefullt. Denne tilstanden forårsakes ofte av bytting av fôr, eller fôr av dårlig kvalitet. Les om den gangen Kvikk hadde gasskolikk: Gasskolikk stakkars Kvikk.

Forstoppelse

Forstoppelse er at det hoper seg opp med avføring som ikke beveger seg og som da ikke kommer ut. Tykktarmen er den tarmen som er mest utsatt for forstoppelse.

Sandkolikk

Sandkolikk  kommer av at hesten får i seg sand når den spiser høy eller gress. Sanden lagres i tarmen som igjen fører til kolikk.

Kolikk som som oftest må opereres: 

  • Tarmslyng gir plutselige og svært kraftige symptomer.
  • Tarm som er klemt inn i en organåpning i buken.
  • Invaginasjon av tarmen (en del av tarmen har glidd inn i seg selv).

Les om Kvikk sin første kolikkoperasjon her: Kvikk fikk kolikk – måtte opereres.
Tiden etter operasjonen kan du lese om her: Oppdatering etter kolikk operasjon

Symptomer på kolikk

Symptomene på kolikk er ofte lite matlyst og at de ikke vil ha mat, at hesten generelt er urolig.

Ved et kolikkanfall kan hesten slutte og spise. Den blir urolig, skraper med bena, ser og i noen tilfeller biter seg i magen.

Pga av smerter så vil den som oftest legge seg ned og rulle seg rundt. Hesten kan også sparke og kaste på seg.

Et annet symptom er at hesten svetter og har høy puls. 

Kvikk fikk kolikk igjen

Når jeg kom til stallen mandag 18.10.2021 så ordnet jeg alt inne før jeg skulle gå ut og ordne paddock og ta inn hester.  Det var lite avføring både ute og inne. Kvikk hadde heller ikke rørt så mye av lunsjen sin. Av 2 kg høy lå litt over 1 1/2 kg igjen. Han virket nærmest apatisk, ville bare kose. Man så på ansiktet hans at noe var i veien.

Syk hest

Jeg tok han inn, ga han litt grøt og 1 kg høy før jeg reiste hjem igjen. Jeg hadde kveldsfôring denne dagen, så skulle bare hjemom for å spise middag. 

Når jeg kom tilbake til stallen så lå Kvikk i boksen. Han hadde spist opp grøten, men fortsatt ikke spist noe av høyet. Dette er en fjording som aldri sier nei til mat. Han hadde ikke bæsjet heller. Nå begynte jeg å bli ganske urolig. Det virket ikke som om han hadde noe vondt, men det var tydelig at det var noe med han. 

Jeg tok Kvikk med meg ut for å gå litt og longsjere han. Han var fin i longsa, men det løsnet ikke. Fortsatt ikke noe avføring, ei heller luft. 

Kolikk hos hest – Bjerke dyrehospital 

Pga Kvikk sin historikk med kolikk ringte jeg Bjerke dyrehospital for å konferer med dem. Konklusjonen ble at Kvikk måtte ha tilsyn av veterinær. Jeg bestemte meg å laste han på hengeren for så å reise inn med han. 

Etter at jeg hadde koblet på hengeren og skulle hente Kvikk så hadde han bæsjet. Jeg ringte derfor Bjerke tilbake, men som de sa så trenger det ikke å ha løsnet likevel. Forstoppelsen kan være høyere opp så jeg reiste inn likevel. 

Han ble lyttet på, tatt ultralyd av både på magen og rektalt. Veterinæren utførte også rektalundersøkelse. Veterinæren tok en lange slange inn i nesen til Kvikk og ned i magesekken hans for så å fylle på med vann og en blanding jeg ikke aner hva er, før alt ble “pumpet opp” igjen. Tidligere har Kvikk vært veldig rastløs og prøvd å gå unna. Spesielt slangen ned i magen via nesen har vært et problem. Tidligere har man da måttet bruke noe som heter brems, nå stod han bare rolig og godtok alt. Det var tydelig at det var noe med Kvikk.

Kolikk hos hest

Diagnosen ble kolikk lokalisert i blindtarmen. Kvikk ble innlagt og måtte være på Bjerke fra mandag til onsdag. 

Behandling av kolikk

Som en del av behandlingen så fikk han væsketilførsel og ikke noe å spise på nesten et døgn. 

Behandling av kolikk hos hest

De andre gangene han har hatt kolikk så har han fått parafin, men han fikk ikke det denne gangen. Tror dette har med å gjøre at den var lokalisert i blindtarmen så den ikke var så “høyt oppe”. 

Når kan hesten spise etter kolikk? 

De begynte tirsdagen og gi han grøt. Høy fikk han først på kvelden, da ca 1 kg høy fordelt på flere måltider. Onsdagen jeg fikk han hjem så fikk han hele 2 kg gjennom hele dagen. Jeg kunne så øke med 1.5-2 kg høy per dag.

Det er så individuelt når en hest kan spise etter kolikk. Det kommer helt an på hesten, om hvordan tarmsystemet reagerer og om alt fungerer som den skal. Uansett så må hesten oppfores sakte for og ikke risikere tilbakefall med en gang. 

Hjemme etter kolikken

Min fine fjording

Veldig ulikt han og ikke spise eller å være så apatisk. Det er utrolig viktig å kjenne sin egen hest slik at man kan se og få med seg ting som andre ikke nødvendigvis kan oppdage. Det er ingen garanti for at dette ikke kunne utviklet seg til noe mye verre som også da muligens kunne ledet til en ny operasjon. 

Jeg er veldig usikker på hvordan Kvikk hadde tålt en kolikkoperasjon til, spesielt da bare litt over 1 år siden sist. Han ble operert sist på Bjerke i mai 2020. De gangene han har blitt operert så har det vært pga av at tynntarmen hans har satt seg fast forskjellige steder. 

Hjemreisen

Kvikk slo seg virkelig vrang når jeg skulle hente han. Han tittet på meg surt akkurat som om han ville straffe meg. Når jeg skulle laste han på hengeren så var ikke dette noe han tenkte å gjøre. Flere ganger så gikk han på rampen over halvveis, men med en gang jeg tenkte at herlig å går han på så gikk han bare av igjen. Han ga meg rett og slett fingeren. 

Til slutt var vi 3 stykker som prøvde få han på, men han viste seg virkelig fra sin verste side. Han har aldri vært så vrang før. Vi prøvde alt. 

Når vi prøvde longsjetau bak rompa for å få han på så la han seg bare på tauet. Vi måtte da slippe opp eller så hadde han lagt seg ned. Han steilet, rygget og gikk til siden. 

Veterinærassistenten hentet til slutt en sprøyte med beroligende da denne trassinga ikke er bra for en syk hest. Kolikk hos hest er ikke til å tulle med. 

Vi fikk han da til slutt på hengeren etter 35 minutter, som virket som en hel evighet, og kom oss hjem til slutt. 

Oppforing etter kolikk

Forebygge kolikk

For å forebygge kolikk hos hest så er det viktig at hesten drikker rikelig. Kvikk får derfor opptil 3 bøtter med tynn grøt. Bøttene rommer 5 liter. 
Han får da en blanding av Champion Diamant og Luserne. I den bøtten han får om kvelden så er det også multivitaminer, B-vitaminer og gulrøtter. Bøttene er så fylt til randen med vann. Betfiber er også en fin kilde for at han skal kunne få i seg nok væske, men i og med at han får Diamant og Luserne så trenger jeg ikke Betfiber i tillegg. 
Det er også viktig at hesten får mosjon. Godt med oppvarming og nedskritting i tillegg til selve treningen. 

Ut på leietur etter kolikk

 

Takk for at du leste bloggen min. 

Husk å like blondinebloggen på Facebook, da blir jeg veldig glad. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Written by Tonje

Fantastisk tid med flott fjording

En fantastisk tid er over

Kvikk og Tonje på stevne på Eidsvoll

Hva så om vi ikke kommer oss videre