in

Kvikk fikk Kolikk – måtte opereres

Onsdag 14.12.16 fikk jeg beskjed om at Kvikk hadde kolikk. Veterinæren var på stallen og undersøkte han rundt klokken 15. Jeg snakket med veterinær ca 16:15. Kvikk hadde da fått parafin, smertestillende og stod på drypp. Når jeg kom til stallen var han ganske så medtatt. Når han var ferdig med å få drypp var det ut å gå. Vi gikk noen få meter før han la seg ned i ridehuset og rullet seg. Jeg fikk han opp på bena til slutt med hjertet i halsen. Turte ikke noe annet enn å ta han med i boksen igjen. Vi stod der en liten stund før han la seg ned. 4 stk var vi før vi klarte å få han opp igjen. Veterinæren som hadde sett på han tidligere på dagen sa at vi måtte gå med han så da ble det slik. Jeg var ganske nervøs for at han skulle legge seg ned og rulle igjen, heldigvis fikk god hjelp av Nora. Man kunne se på Kvikk at han hadde vondt og jeg innså at jeg ikke kom til å klare å “vokte” over ham natten som kommer alene, ei heller sammen med noen andre.

Jeg ringte så Bjerke Dyrehospital for å konferere med de. Vi ble enige om at jeg skulle komme inn med Kvikk. Jeg fikk god hjelp av Mari til å kjøre han innover, hun var med som en stor støtte. Må si det å skulle reise var ikke så lett som man skulle tro. Det er vinter og kaldt. Låsen på hestehengeren vi skulle bruke var fryst fast så vi måtte låne en annen en. Vi fikk koblet på den andre hestehengeren, men vi fikk ikke opp hjulet da mekanismen hadde fryst. Når vi endelig fikk opp denne (les, vi fikk hjelp) så stod en annen henger 20 cm i veien slik at vi måtte flytte på den andre for å ikke dulte borti denne. Vi var så å si tomme for krefter så da var det bare å krype til korset å finne hjelp. Han som hjalp oss flyttet hengeren på 2 sekunder. 🙂

Da var det bare å laste på Kvikk. Kvikk var da så medtatt at jeg var redd han ikke skulle orke turen. I siste liten kom vi på at vi måtte ha med passet hans. Så var det å starte på turen til Bjerke Dyrehospital. Når vi kom frem satt vi fra oss bil og henger. Vi rakk ikke å laste av Kvikk nesten før veterinæren møtte oss.

Bjerke Dyrehospital

Rett inn på undersøkelsesrommet. Veterinæren sjekket pulsen hans først. Denne lå på 72, noe som er veldig høyt for en kaldblodshest. Tannkjøttet var veldig blekt og magen var stor. Han så nesten drektig ut. Ved undersøkelse tidligere på dagen ble det diagnostisert med forstoppelse i blindtarmen. Ved undersøkelse nå kunne man ikke nå frem til denne. Kvikk ble så undersøkt med ultralyd. Man fant da at tykktarmen var over dobbelt så stor som den skulle være. Veterinæren sa at det beste her var operasjon så hun spurte om Kvikk var forsikret. For meg så var det ikke noe mer å tenke over. Det beste for Kvikk var operasjon så da ble det slik.

Kolikk operasjon

Først så ble magen hans “pumpet”. Så fikk han en boks slik at han kunne få hvile litt på. Han la seg ned og på rygg, dette var ok for en liten stund sa de. Veterinæren sa også at det ikke var slik at man skulle gå og gå når man hadde en hest med Kolikk lenger, det var i gamle dager det sa de. Bjerke ringte så veterinæren som hadde sett på han tidligere på dagen for å konferere med henne og få info om hvilket smertestillende han hadde fått tidligere på dagen. Godt var det for etter denne telefonsamtalen fikk Kvikk en “fin” sprøyte som så ut til å lindre smerten en del. Så startet de å forberede til kolikk operasjon. De tok av skoene hans, disse måtte av da han skulle opereres samt at han skulle inn på et rom som de ikke tillater hestesko. Det som var litt teit var at Kvikk fikk nye sko tirsdag og disse fikk lov å sitte på i litt over et døgn bare.
På grunn av høy puls måtte han få drypp med blodtrykksmedisin og væske før de kunne begynne. Pulsen hans var oppe i 80. Mens han fikk dette begynte de å barbere der de skulle operere samt ta en siste undersøkelse. Dryppet ble koblet fra og han ble tatt med til vekten. 450 kg veier lillegutt uten sko. Vi fikk så beskjed om at vi nå kunne reise, de skulle ringe så fort han var på beina igjen etter operasjonen.

pa-bjerke-dyrehospital-med-kolikk

Telefonen kom 00:30. Operasjonen hadde gått bra. Tynntarmen var 7 cm som er over dobbelt størrelse da denne skal være maks 3 cm. Tynntarmen lå  i klem ved leveren. Veterinæren hadde måtte håndtere tynntarmen ganske mye for å få tømt tarmene hans. Han var ikke utenfor faresonen enda. De skulle ringe meg om noe skjedde, men ringte uansett på morgenen for å oppdatere meg om hvordan det hadde gått i løpet av natten. Telefonen ringte ca 09:30. Fikk da beskjed om at natten hadde gått bra og at de nå skulle gi han væskebehandling. Fortsatt samme beskjeden om at han ikke var utenfor faresonen.
Fredag morgen kom beskjeden jeg lengtet etter. De hadde nå startet med fast føde. 1/2 kg høy fordelt på hele dagen samt 3 bøtter med grøt (slobber mash+ alfalfa) og selvfølgelig rikelig med vann. Alt så bra ut. Jeg spurte om det var mulig å komme på besøk, men de stengte visitten klokken 15 og jeg jobber til 16. 🙁 Lørdag virket det ikke som om de hadde visitt. Løsningen ble å besøke han i visitttiden søndag 9-12.

Sykebesøk

Kvikk hadde nesten nettopp fått høy, han får 2 kg fordelt på hele dagen. De øker med 1/2 kg pr dag. Han var veldig opptatt når vi kom med å “sope” opp smulene. Vi koste litt, var gledelig å se han igjen og ikke minst se at han har det mye bedre. Han virket litt desperat etter mat, noe han prøvde å fortelle så godt han kunne. Han antydet at han ville ut av boksen også, men gikk lydig litt lenger inn i boksen. Koste litt og snakket med han før vi reiste hjem igjen.

sykebesok-pa-bjerke-dyrehospital

Veldig godt å se at han er på bedringens vei og ikke minst å vite at han er i gode hender. Gleder meg masse til å få han hjem igjen, men han skal få være på Bjerke Dyrehospital så lenge han trenger. Bedre med en dag for mye enn en for lite.
Grugleder meg til å starte opptreningen hans, men jeg er ganske nervøs også. Kvikk er min første hest og erfaring har jeg lite av, spesielt når det kommer til kolikk. Heldigvis har jeg masse hestekyndige mennesker rundt meg som jeg kan “støtte” meg til. 🙂

Takk for at du leste bloggen min. Tar gjerne imot noen lykketanker til min kjære Kvikk 🙂

2 Comments

Leave a Reply

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Written by Tonje

Julebord på Wallmans salonger

Oppdatering etter kolikk operasjonen