in

Forstoppelse hos hest

Forstoppelse hos hest

Kvikk har nå på ny fått kolikk, denne gangen fikk han forstoppelse i bakre del av tykktarmen (colon descendens). Det er ikke lenge siden han var inne på Bjerke med kolikk. Det kan du lese om her: kolikk hos hest. 

Hva er forstoppelse hos hest? En forstoppelse er at avføringen blir som en propp i tarmsystemet slik at det ikke kommer avføring forbi denne proppen. Dette finnes selvsagt i flere forskjellige grader.

Noen forstoppelser må behandles, da enten medisinsk eller med en operasjon, mens andre mindre alvorlige forstoppelser ordner seg selv. 

Symptomer på forstoppelse hos hest

Symptomer på kolikk eller forstoppelse hos hest kan være så enkelt som at hesten vegrer å spise, at hesten er urolig, at hesten kun vil ligge og/eller rulle seg. Et annet symptom kan også være at den biter seg til magen. Symptomene kan være så mangt og mer enn hva jeg skriver her. Det er også veldig individuelt.

 Denne gangen så var symptomene til Kvikk veldig annerledes.

Jeg hentet han inn fra paddocken, han gikk ved siden av meg slik som han alltid gjør. Når vi kom inn i boksen så skrapet han i gulvet med venstre ben og var på vei til å legge seg ned. Jeg ba han vente så jeg fikk av han utedekkenet. Han ventet, men la seg ned så før jeg var ute av boksen med dekkenet. 

Vil bare ligge

Han lå der helt i ro og tittet på meg, akkurat som om han ville fortelle meg noe. Jeg fikk hengt dekkenet hans på boksdøren så gikk jeg inn til han. Satt meg på huk ved hodet hans og han ville kose. Fine fine hesten min 💗 Jeg løsnet på fronten på innedekkenet da det strammet veldig. Han lå litt til før han reiste seg opp igjen.

Jeg pleier alltid å sjekke høyhuset hans om han har spist opp alt, men i dag gjorde jeg ikke det. Så jeg gikk ut igjen for å sjekke og der lå halve lunsjen hans.

Jeg sjekket også avføringen hans ute, det var nymøkket kvelden i forveien så alt som var det var fra denne dagen. Jeg telte 5 hauger med møkk.

Tenkte å se hvordan han var å gå med, men når jeg satt på han grimen så tittet han på meg med sørgelige øyne og begynte å skrape med benet.

Jeg tok av han grimen og tok hodet hans inntil meg og sa til han at jeg forstår, det går bra. Det var bare å ringe Bjerke Dyrehospital, der burde vi få klippekort nå synes jeg. Kvikk la seg fort ned igjen. Han lå der stille, men prompet mye. 

Han har ikke vært slik som dette de andre gangene så jeg hadde egentlig ikke så sterk mistanke på at det var kolikk eller forstoppelse hos hest denne gangen, men det at han var syk var jeg ikke i tvil om. Symptomene var ikke lik noen av de andre gangene.

Tanken slo meg selvsagt at det kunne være kolikk, men at han hadde bæsjet så mye ute var jo ikke et tegn på at dette var en forstoppelse hos hest. Min største redsel er at det kan være kolikk og at han må operere igjen. Kvikk er nå snart 20 år og har alt hatt to kolikkoperasjoner, han skal få slippe en tredje. 

Den første operasjonen var i desember 2016: Kvikk fikk kolikk.
Den andre gangen var i mai 2020: Kolikkoperasjon.

Verdens beste hestepasserTelefon inn til Bjerke Dyrehospital

Om du skulle ha behov for å ringe Bjerke Dyrehospital så er telefonnummer deres: 815 11 226.

Når jeg ringte Bjerke så klarte jeg ikke prate, det var akkurat som om hjertet mitt knuste. Telefonen ble derfor gitt til Camilla som pratet til jeg fikk roet meg litt.

Jeg fikk til slutt forklart hva slags symptomer Kvikk hadde og det ble konkludert med at jeg måtte komme inn med Kvikk med mistanke om kolikk. 

Så 18.02.2022 ble det en kjøretur inn til Bjerke Dyrehospital igjen. Denne gangen sammen med kjæresten min og med lånt henger, tusen takk for lånet Mona. 

Takk til kjæresten som ble med meg, slenger ved et gammelt bilde av gutta mine 💗 

Behandling

Behandlingen av forstoppelse hos hest denne gangen startet så å si med en gang. Først så lyttet de på han og tok tempen. Han hadde 38°C i temperatur som da er litt feber. Veterinæren sa også at han hadde masse tarmlyder. Så var det rektalundersøkelsen. 

Rektalundersøkelse på hest

Veterinæren kjente tydelig at han var kraftig forstoppet, at avføringen nesten var som stein, i bakre del av tykktarmen (colon descendens). Hun kjente også at det var mye gass foran forstoppelsen.

Veterinæren sa at Kvikk hadde 50/50 mulighet for å klare seg. Dette er en type kolikk de ikke pleier å operere, men behandle medisinalt. Så da var det bare å få ned en sonde i magen hans slik at de kunne starte opp med behandlingen. 

Forstoppelse hos hest behandling

 De fylte så magen hans med vann som var blandet med et hvitt pulver. Denne blandingen skal løsne proppen. De tok ikke ut sonden igjen da dette var noe de skulle fylle på videre utover kvelden og neste dag. Enten så løste proppen seg opp eller så ville tarmen sprekke. 50/50 for at han ville klare seg. 

Forstoppelse hos hest sonde

Vi fulgte Kvikk ned til boksen han skulle stå på. Kvikk prøvde å blåse ut slangen fra nesa, men det ligger jo i magen hans så det gikk ikke helt etter hans plan. 

Forstoppelse hos hest

Når han kom til boksen han skulle stå i så var det på med munnkurv, denne måtte på for å hindre at han fikk ut sonden. Han skulle også stå på drypp slik at han ikke ble dehydrert. 

Forstoppelse hos hest trøst av mor

Så var det bare å si noen trøstende ord til den fine fjordingen min før vi skulle reise hjem. Etter energien hans å bedømme så prøvde han å trøste tilbake.

Bjerke skulle ringe om det skjedde noe, men om alt var stabilt og det går rette veien så hører jeg kun noe på morgenen. Deres rutine er at de ringer på morgningen før lunsj med en oppdatering. Så om man ikke hører noe så er dette faktisk et godt tegn. 

Forstoppelse hos hest er ingen lek. Dette kan være veldig alvorlig og dødelig. I fjor så var det flere dødsfall grunnet denne type forstoppelse hos hest uten at de har noen god forklaring på dette. 

Bjerke Dyrehospital

Første oppdatering:

De skulle ringe den 19.02.2022. Det var ren pining å vente på denne telefonen. Jeg hadde tusen tanker i hodet. Tenk om de ikke ringer fordi det har skjedd noe akutt slik at ingen kommer i fra så de får ringt meg. Tenk om de hadde mistet telefonnummeret mitt.

Siden jeg leverte Kvikk på fredag 18.02.2022 så har jeg hatt en klump i magen, redselen for å miste Kvikk har tatt over totalt. Det er ikke lenge siden vi mistet vårt andre pelsbarn. Tanken på å miste det siste pelsbarnet vårt er ubeskrivelig vondt. Om du vil lese om hva som skjedde med Håkki så kan du lese det her: Vi mistet vår beste venn. 

Kvikk og Håkki gode venner på Jeløy

Bjerke ringte endelig med en oppdatering kl 10:37.

Alt hadde foreløpig gått bra. Det hadde begynt å komme vann ut og noe vanlig avføring.

Nå hadde Kvikk vanlig avføring dagen det ble konstatert forstoppelse i bakre del av tykktarmen også, så dette var ikke et så sikkert tegn på at det var over og at han nå var helt på bedringens vei.

De hadde fortsatt å sonde han og gitt han en ny rektalundersøkelse. Under rektalundersøkelsen fant de ikke proppen lenger. Dette kan bety at proppen kan være løst opp av væsken/medisinene de har gitt, men det kan også bety at proppen har flyttet på seg.

Kvikk er fortatt ikke utenfor faresonen. De ønsket å ha han over helgen, noe de selvsagt skal få. Kvikk må være der så lenge de måtte mene han skulle trenge det.  De skulle ringe på ny med oppdatering søndag morgen om det ikke skjedde noe. 

Oppdatering søndag:

De ringte rundt 10:30. Alt så nå bra ut. Kvikk var i fin form og de hadde begynt med oppforing. Kvikk kunne få lov å komme hjem. 

Hjemreisen 

Når vi kom inn på Bjerke så var Kvikk tydelig glad for å se oss. Han ville veldig gjerne bli med hjem.

Sist jeg hentet Kvikk på Bjerke så tok det over 35 minutter og en beroligende sprøyte for å få han på hengeren. Så jeg må innrømme at det var litt spennende å se hvor lang tid det tok denne gangen. Han begynte å tulle litt, men ga seg nokså fort må jeg si. 

Ca 7 minutter tok det å laste pasienten på hestehengeren denne gangen. Må si jeg ble ganske lettet. 

Pasienten på hestehengeren

Når vi kom frem til stallen så fikk han lov til å stå ute og lufte pelsen sin litt. Han har jo stått inne noen dager nå. Var nok godt for han å få lov å stå litt ute selv om han ville være med meg når jeg gikk inn. 

Lufte pelsen i vårværet

Han fikk stå ute mens jeg organiserte alt av grøtbøtter og høy inne. I dag kunne han få til sammen 2 kg høy, halvparten av dette har han allerede fått i dag. 

Planen er nå å øke med 1½ kg om dagen. Så i morgen kan han få totalt 3 ½ kg, men dette skal da helst fordeles utover flere måltider enn vanlig. Så da blir det frokost, ekstrahøy, lunsj, ekstrahøy, ekstrahøy og kveld. I tillegg til dette så skal han ha grøtblanding tre ganger om dagen, da litt mer som en suppe enn grøt. Denne grøten er da av lucerne og diamant. 

Av mosjon så blir det rolig skrittmosjon i starten. Når han er oppe på et normal fôr-skjema igjen så kan han begynne å ris litt mer som vanlig. 

Det er viktig med gradvis oppforing og opptrening så man slipper tilbakefall. Det er virkelig skummelt med kolikk og forstoppelse hos hest.  

Nå håper jeg at Kvikk slipper å få flere alvorlige kolikkepisoder i fremtiden. Håper virkelig han holder seg frisk og rask fremover. Et liv uten han virker bare helt feil og uvirkelig. 

Takk for at du leste bloggen min. 

Husk å like blondinebloggen på Facebook, da blir jeg veldig glad. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Written by Tonje

Læremester

Læremester

Voksen hest - dressurhest

Voksen hest nå