in

Longering av hest

Longering av hest

Om man ser tilbake i tid, da bare ett år tilbake, så var ikke longering noe jeg turte å gjøre. Jeg syntes det var så skummelt da jeg har hørt og sett at hester kan hoppe og sprette en del. Mange forteller også om at de mister hesten når de longerer slik at den stikker av litt. 

Longering

Nå er jeg ikke engstelig for å longering lenger. Det var en liten periode Kvikk ble så sur når jeg skulle longere. Han var rett og slett veldig lei av å kun bli longert, men når hest og eier ikke er helt i form så tenkte jeg det var det beste. Etter et par uker med ridning igjen så syntes Kvikk plutselig at det var moro i longelina igjen. 

For en stund tilbake siden longerte jeg Kvikk over en kavalett. Jeg tenkte nå at jeg skulle avansere det litt. Jeg er ikke glad i å hoppe lenger, men det er Kvikk. 

Jeg satte opp to kavaletter som jeg tenkte han kunne få hoppe over. Når vi gikk bort til kavalettene så toppet han ørene og man så tydelig at han smilte. 

Longering av hest over kavaletter

Som du ser av bilde så bruker jeg longeringshjelp i form av innspenningstøyler eller hjelpetøyler som det også heter. Har også en longeringspisk lett tilgjengelig. 

Vi startet økten med å gå rundt i hallen i 5-10 min før han fikk lov å begynne å trave litt. Kvikk gikk godt frem i travet, men han har en tendens til å bryte over til galopp ganske fort. Om jeg ber han roe seg litt og ber om trav, ja da pleier han å trave. Jeg vil gjerne at han skal trave litt før han begynner å galoppere. 

Når Kvikk begynte å bli god og varm i kroppen så fikk han trave over bommene når de lå tett inntil seg på bakken, da begge veier. Jeg satt opp kavalettene slik som du ser på bilde over. Han startet i trav, men landet i galopp. Tydelig at han syntes dette var moro. Han fikk hoppe dette begge veier før jeg satte opp kavalettene til maks høyde. 

Longering av hest

Kvikk fikk skritte noen runder før han fikk trave igjen. Når han skjønte at han skulle få hoppe disse kavalettene så fattet han raskt galopp og hoppet med god fremdrift begge veier. Kvikk ble god og sliten, og tydelig fornøyd med denne longeringsmetoden. 

Vi skrittet ned inne og ute før Kvikk fikk grøten sin og litt frukt. 

Hvor lenge kan man longere en hest?

Jeg aner ikke hvor lenge dere andre longerer hesten deres, men jeg longerer Kvikk til han blir rolig og avslappet. Det meste jeg har longert han var i rundt 45 minutter. Denne dagen var han full av energi og trengte virkelig en utblåsning. Han var svett og fornøyd etterpå. Man ser tydelig på denne fjordingen når han er fornøyd eller ikke. 

Kan man longere med grime?

Jeg har lenge lurt på dette. Jeg vil si at dette kommer helt an på hesten man har. Kvikk er bare snill og god selv om han har en rakett i stompen. Han kan hoppe og sprette, men han river seg ikke løs eller noe. Så Kvikk kan fint longeres i grime. Jeg har testet det for å se om han kanskje ville være litt frekkere i og med at det ikke er så mye som da “holder han tilbake”, men nei da. Han var like høflig og fin som når han har på hodelag og innspenning.

Ridning – øvelse gjør mester

Det er så merkbart at Kvikk har blitt en voksen herremann. Han viser meg dag etter dag at han er en stor læremester og stjerne. Han blir bare mer og mer kosete og mer og mer tålmodig. 

Dreamteam dressur

Før så var det slik at Kvikk måtte ha en god økt daglig ellers så kunne han bli veldig sprek slik at han kunne komme med et sprell eller to. Nå kan jeg leie han en liten tur og han er fortsatt rolig og fin dagen etter. Det er veldig godt å vite at jeg ikke MÅ “slite han ut” for at han skal være fin. 

Den siste uken så har jeg ikke vært helt i form så med unntak av den dagen jeg longerte så har han fått litt rolige økter. Likevel så er han blid og fornøyd. Når vi red på lørdag fikk vi også litt hjelp av Pernille. Både hest og rytter kosa seg glugg i hjel. Tror nesten begge to ble gjennomvåte av svette. Vi fikk virkelig kjørt oss. Frem i galoppen, begge veier. Inn med skulder og på tøylen. Det er virkelig moro å ri for tiden. 

Flink fjording blondinebloggen

Masse å øve på:

  • Lange ben
  • Rolige hender
  • Inn med skulder
  • Mer frem (eller egentlig tørre å slippe han mer frem)
  • Være streng 

Flink dressurhest - blondinebloggen

Straks er det treningshelg igjen, gleder meg til å vise EB hva vi har gjort siden sist. Jeg blir jo som et lite barn når jeg rir. Selv om det har blitt litt longering i det siste så har jeg øvd masse siden forrige treningshelg for EB. 

 

Takk for at du leste bloggen min. 

Husk å like blondinebloggen på Facebook, da blir jeg veldig glad. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Written by Tonje

Håkki min beste venn

Vi mistet vår beste venn – savn

Aldri gi opp drømmen - blondinebloggen

Aldri gi opp drømmen